Сьогоднi
6 липня
2022 року

Зараз на сайті: Користувачі: 0 Гості: 63
Вхід на сайт   Реєстрація
Редакція газети "Уманська зоря" просить вибачення у наших читачів за неможливість випуску деяких номерів нашої газети у зв’язку з воєнним станом.

Пошук по сайту

Погода

Ферментовані продукти і їх користь для здоров’я

admin

08-12-2021

30

Рейтинг: 0/5 - 0 голосів

«Щоб розповісти, що таке ферментація, можна використовувати строгі наукові терміни і визначення, але найпростіше пояснити суть процесу так: ферментація — це перетворення одного харчового продукту в інший під впливом мікробів. Мікроскопічні форми життя — бактерії, дріжджі або банальна цвіль — перетворюють свіжі огірки в солоні, спирт — в оцет, а соєві боби — в соєвий соус», — розповідає Девід Зілбер, глава відділу ферментації в Noma, співавтор книжки про ферментовані продукти. — Ферментовані продукти корисніші, ніж люди можуть собі уявити. Ферментація — це один з перших способів збереження їжі, який відомий з давніх часів. І сьогодні люди кожен день використовують ферментовані продукти, часом про це навіть не здогадуються. Хліб, кава, шоколад, соєвий соус, вино, оцет, сир — це одні з найбільш широко вживаних продуктів у світі, і всі вони є ферментованим. Чим більше люди розуміють суть процесу ферментації, тим позитивніше вони її сприймають».

До ферментованих продуктів відносять і пробіотики, про які ми чуємо в рекламі йогуртів. 80% імунітету дійсно знаходиться саме в кишківнику, а пробіотики допомагають тримати все в нормі і балансі.

Особливість ферментованих продуктів

—    Продукти хімічно змінюють свій склад за рахунок ферментації. Це покращує якість продуктів і напоїв. Для досягнення необхідного ефекту в їжу додають різні добавки заради бродіння: сироватка, дріжджі, живі бактерії. 

—    Користь пояснюється наявністю пробіотиків, що утворюються в процесі ферментації. Для травної системи це справжнє благо. Різні бактерії в складі поповнюють колонії здорових мікробів в кишечнику, покращуючи мікробіом.

—    Самі продукти можуть стати здоровішими і кориснішими. У тому числі підвищити поживну цінність і збільшити вміст вітамінів в ферментованому продукті.

—    Регулярне вживання ферментованої їжі приводить в норму моторику кишківника, випорожнення, покращуючи рівень артеріального тиску, контролюючи рівень цукру в крові. Запальні процеси в кишечнику зменшуються.

—    При правильно підібраному раціоні і наявності в ньому ферментованих продуктів зміцнюється імунітет за рахунок якісного складу, великої кількості вітамінів, мінералів.

—    Такий спосіб готування також збільшує термін придатності продукту, допомагає травленню, роблячи деякі поживні речовини більш біо-доступними. Вуглеводи, мінерали, білки, вітаміни будуть активніше всмоктуватися кишечником.

Користь ферментованих продуктів

Квашені продукти дозволяють полегшити перетравлення їжі з лактозою (молочним цук­ром). Мікроби розщеплюють більшу частину, попереджаючи негативні реакції на молочні ферментовані продукти. Ферментована їжа допомагає легше засвоїти іншу за рахунок того, що вона вже частково в розщепленому стані, що покращує травлення. Молекули виконують функції, які зазвичай відбуваються після прийому їжі. Заздалегідь розщеплюють нутрієнти на більш дрібні молекули.
Ферментовані продукти: кімчі, сік квашеної капусти і сама капуста, комбуча (чайний гриб), натуральний йогурт, сир, айран, кефір, квас, оцет, соєвий соус, боби нато, хліб на заквасці, хамон, пармська шинка, пиво, вино. 

Із цього переліку зрозуміло, що ферментовані продукти можна виготовляти вдома, можна купити на базарі або з’їсти в ресторані (якщо говорити про корейську гостру кімчі або японські соєві боби нато). Виробництво, наприк­лад, комбучі поставлено на конвеєр, продукт можна купити в Україні. Напій продається в пляшках, найрізноманітнішого смаку — від полуничного до імбирного.

Дієтологи попереджають

Ферментовану їжу слід додавати в раціон поступово, стежити за реакцією організму. 
 

Коментарі ()

    Ви маєте авторизуватись, щоб залишити коментар.