Сьогоднi
5 липня
2022 року

Зараз на сайті: Користувачі: 0 Гості: 69
Вхід на сайт   Реєстрація
Редакція газети "Уманська зоря" просить вибачення у наших читачів за неможливість випуску деяких номерів нашої газети у зв’язку з воєнним станом.

Пошук по сайту

Погода

Корисні властивості калини

admin

04-11-2021

23

Рейтинг: 0/5 - 0 голосів

За користю калина не поступається шипшині, обліписі і чорній смородині. Вітаміну С у ній більше, ніж в лимонах майже в півтора рази, а солей заліза ── в п’ять. Лікувальні властивості калини складають вітаміни, які містяться у ній (А, С, Р, К, Е), мікроелементи та інші корисні речовини: пектини, фітонциди, амінокислоти.

Є в калині і мінерали: йод, магній, фосфор, залізо, калій, кальцій. Завдяки цьому, рослина має антибактеріальну та сечогінну дію. Вона застосовується як протигарячковий, відхаркувальний, заспокійливий засіб.

Помічна калина 

Ягоди зберігають свої корисні якості і в сушеному вигляді. З них готують киселі, компоти, соки, додають в морс. Завдяки пектинам, можна отримати чудовий мармелад. Ягоди в лікувальних і профілактичних цілях вживають переважно в свіжому або перетертому вигляді, з додаванням цукру або меду. При цьому лікувальні властивості зберігаються. Список хвороб і нездужань, при яких рекомендується вживання цієї рослини, просто величезний:

—    cерцево-судинних;

—    шлунково-кишкового тракту;

—    нервової, дихальної та репродуктивної систем;

—    шкірних захворюваннях.

Застосовують її при алергічних реакціях і для профілактики атеросклерозу, при гінекологічних пробле­мах і для зняття набряку. 

Калина використовується при тиску, гарячкових станах, рекомендована при хворобах печінки. Перекручена ягода з цукром або медом допомагає при простудних захворюваннях, а також, знижує артеріальний тиск, знімає судинні спазми, сприяє відходженню мокротиння при кашлі, знімає запалення горла. Не менш дієва калина при різних патологіях печінки і підшлункової залози. Калиново-медовий сік ефективний, як профілактичний засіб від онкології.

Протипоказана червона калина при вагітності, гіпотонії, високій кислотності шлунку і захворюваннях крові.

Калина для краси 

Крім рецептів офіційної і народної медицини, препарати з калини використовують і в косметичних цілях. Сік свіжих ягід застосовують для відбілювання шкіри і виведення веснянок. Маски для обличчя тонізують шкіру, прибирають почервоніння, мають омолоджувальний ефект. Калина добре справляється з лікуванням запалень.

Смачна калина 

З калини можна приготувати безліч смачних страв, але частіше роблять стандартні заготовки на зиму — варення, джеми, пастилу, сік, кисіль. Подібні десерти стануть вагомою підмогою в холодний період, коли організм особливо потребує вітамінної підтримки. Таких рецептів безліч і всі вони прості у виконанні. Смачні, корисні, натуральні солодощі з калини набирають популярність. Варення, джеми, мармелад, зефір з калиною, муси, вітамінні напої, сиропи та інші ласощі вже з’явилися на столах українців. Також популярні м’ясні соуси і пироги. А мелені кісточки оригінально замінюють каву.

Рецепт приготування калинової кави:

Попередньо просушене насіння засипають на розпечену сковороду. Постійно помішуючи, обсмажують до золотистого вигляду.

Після охолодження, їх перемелюють в кавомолці і зсипають в скляну банку або іншу тару, з герметичною кришкою.

Заварюють каву в окропі — 1 ч. л. на склянку. 

Потім прикривають і чекають близько 5 хвилин.

Зберігається такий порошок в сухому і темному місці досить тривалий період.

Коментарі ()

    Ви маєте авторизуватись, щоб залишити коментар.