— Калорійність плоду 40-60 ккал на 100 г. Один мандарин важить від 80 до 150 г. Фрукти можна включати до раціону навіть при схудненні. У таких випадках важливо враховувати кількість — до двох-чотирьох на добу.
— У мандарині міститься велика кількість вітаміну С: два плоди задовольняють щоденні потреби організму. Також містить вітамін А, фолієву кислоту, вітаміни B, D, E, PP. Плюс калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо.
— Вони зміцнюють імунну систему, мають протизапальну дію, покращують процеси травлення, знижують рівень холестерину в крові, знижують артеріальний тиск і діють як профілактика гіпертонії.
— Шкірка містить вітаміни А, Е та К, антиоксиданти, і перед вживанням її необхідно подрібнити.
Мандарини не можна включати до раціону при:
— індивідуальній непереносимості до них;
— захворюваннях шлунково-кишкового тракту — ентерит, коліт, гастрит;
— виразці дванадцятипалої кишки;
— алергії на цитрусові;
— серйозному карієсі або стоматологічним захворюванням;
— ожирінні;
— хворобі нирок.
Як обрати правильний мандарин
Щоб вибрати солодкий і стиглий мандарин, потрібно керуватися наявністю «пористої» шкірки, що легко очищається — вона не щільно прилягає до плодів, але між ними є невеликий проміжок. Солодкі мандарини м’які, але пружні. І останнє, але не менш важливе — колір має бути яскраво-оранжевим, однорідним та насиченим.
— Мандарини перетравлюються в організмі людини протягом двох годин. Це чудовий спосіб поповнити організм вітамінами в зимовий період, але не варто переїдати, в основному через велику кількість фруктози.
— Норма споживання залежить від віку та індивідуальних особливостей організму. Здорова доросла людина може з’їсти до 6-7 мандаринів на день, але не більше за раз.
— Людям із надмірною вагою чи гастритом слід обмежитися двома цитрусовими на день. Алергікам краще відмовитися від мандарин або дотримуватися рекомендацій лікаря.
— Людям із цукровим діабетом також слід бути обережними: існує ризик підвищення рівня глюкози у крові. Вагітним жінкам також не рекомендується зловживати цитрусовими.
Коментарі ()