Сьогоднi
5 липня
2022 року

Зараз на сайті: Користувачі: 0 Гості: 69
Вхід на сайт   Реєстрація
Редакція газети "Уманська зоря" просить вибачення у наших читачів за неможливість випуску деяких номерів нашої газети у зв’язку з воєнним станом.

Пошук по сайту

Погода

СЕРПЕНЬ – ПОРА ХОРОШИХ КАВУНІВ

admin

05-08-2021

17

Рейтинг: 0/5 - 0 голосів
5 найважливіших запитань про кавуни 
ЩО МІСТИТЬСЯ В КАВУНАХ


М’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. В кавунах присутні в невеликій кількості 19 вітамінів та 11 мінералів. Ще в них міститься порядку 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози. 

Калорійність кавуна ─ близько 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше. Зважте, що це здається некалорійним, але їдять кавун великими порціями.

Лікопен — це каротиноїд, жиророзчинний пігмент, що зумовлює колір кавунів та помідорів. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену. В кавуні міститься така сама форма лікопену, як і в нашій плазмі крові. Він має потужні антиоксидантні і протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що більше лікопену в сироватці крові та жировій тканині, то менші шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози. 

Цитрулін ─ це амінокислота, що не входить до складу білків, але бере участь в азотистому обміні. Цитрулін добре поглинається в кишківнику, і перетворюється на амінокислоту аргінін. З аргініну утворюється закис азоту NO — речовина, потрібна для розширення судин, в тому числі в печеристих тілах під час ерекції, та запобігання гіпертензії. Крім цього, цитрулін активує і сам фермент NO-синтезу, який продукує закис азоту, сприяє набору і підтримці м’язової маси в спортсменів

КОМУ КОРИСНІ КАВУНИ

— Людям, що тренуються. Адже кавун — це  і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує кріпотуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. 

— Щоденне споживання кавуна потрібне людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. Водночас надмірне споживання кавуна користі не приносить. Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити. 

— Кавун радять їсти людям, що прагнуть зменшити споживання калорій, оскільки ця їжа заповнює шлунок, але не дуже калорійна. Водночас ці калорії походять з цукрів, а тілу цукрів багато не треба. При схудненні важливо споживати достатньо білка, інакше воно відбуватиметься передусім за рахунок м’язів, а не жиру. 

ПРО НІТРАТИ В КАВУНАХ

Нітрати асоціюються з кавунами. Водночас вони не становлять загрози здоров’ю. Кількість нітратів в кавунах варіює, але допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована передусім для немовлят — 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей. Немовлятам не можна давати кавуновий сік. Нітрати в кавунах не є отрутою, їх все одно досить мало, і нітрати є однією з ланок контролю тиску. 

ЧОМУ БУВАЄ ПОГАНО ПІСЛЯ КАВУНІВ

Нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні. 

Також понад 30 мг лікопену (того самого корисного антиоксиданту) в деяких людей можуть викликати діарею і нудоту.

Люди з гіперкаліємією, надлишком калію в крові, мають не переїдати кавунів. В кавуні міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, хто не може регулювати рівень калію в крові, зашкодить і викличе аритмію чи спазми м’язів.  

Цукрів в кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті — це уже 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Найкраще — це знати міру та суміщати кавуни із іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким.

Як вибрати кавун 

— Найкраще брати кавун середнього розміру без відколів і тріщин. Шкірка повинна бути твердою і блискучою. Пляма на плоді визначає місце дотику до землі і вона має бути жовта або коричнева (не біла). Вусики і плодоніжка ─ сухі.

— Постукайте по кавуну пальцями ─ звук повинен бути дзвінким. Потім стисніть плід ─ почуєте хрускіт. Вдарте по кавуну — хороший стиглий плід видає вібрацію.

— Купуйте кавуни в торгових павільйонах, ятках, магазинах, де дотримуються
чистоти. 

— Перед тим, як їсти кавун, ретельно вимийте його з милом під проточною водою, щоб прибрати залишки добрив і бактерій з грунту. Розрізаний кавун зберігайте тільки в холодильнику і не більше чотирьох днів. Нерозрізаний плід може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох тижнів.

 

Коментарі ()

    Ви маєте авторизуватись, щоб залишити коментар.