Страви з макаронних виробів — одна з улюблених тем
─ Макарони це не просто висушене тісто, це неймовірний світ смаків, кольору і користі, який розкривається лише сміливим фантазерам-експериментаторам, вважає Наталія Василівна, ─ щоразу на початку навчання ліцеїсти не можуть повірити, що у світі існує понад 600 видів макаронних виробів: ріжки, мушлі, спіральки (або фузілі), паста, спагеті, метелики (або фарфале), лазанья, каннелоні, локшина (або фетучіне) та багато інших.
Наталія Пирожак
Якщо до макаронів поставитися творчо, то знаючи базові принципи і технологію приготування, ви можете щодня отримувати нову страву, цікавішу і смачнішу ніж усі що були раніше. Більше того, можна приготувати цілий повноцінний обід з 3-4 страв, з макаронними виробами і він не буде ні пісним ні несмачним!
Обід з макаронів
1. Закуска. Салат з фарфалле (бантиками)
Інгредієнти на 4 порції:
масло оливкове ─ 4 столові ложки, гірчиця зерниста ─ 1 ст. ложка, пів цибулини (краще червоної), 4 сосиски, 2 огірка, 1 солодкий перець, 50 гр. натертого твердого сиру, 250 гр. макаронів фарфалле (бантиків).
Приготування:
— Цибулю нарізати кубиками, змішати у мисці з олією і гірчицею, залишити настоятися 15 хвилин. Потім процідити насичену олію через сито.
— Фарфалле відварити в киплячій солоній воді до готовності, відкинути на друшляк.
— Нарізати соломкою огірки, перець солодкий.
— Сосиски нарізати кружальцями, обсмажити на сковороді до рум’яності.
— Твердий сир нарізати слайсами, або натерти на крупну тертку.
— Скласти в салатну миску макарони, сосиски, нарізані огірки і перець, заправити настояною олією і перемішати.
Порада: Дайте заправці наситити смаком і запахом салат. Хвилин 10-15 буде досить.
2. Перша страва. Зелений суп з макаронами
Інгредієнти на 4 порції:
1 літр м’ясного або овочевого бульйону, 1 цибулина, 1 картоплина (150 гр.), 1 зубчик часнику, 1 ложка оливкової олії, 150 гр. макаронів фузілі (спіральки), 2 пучки петрушки, 1 стакан білого витриманого вина, чорний перець, сіль.
Приготування:
— Вимити і почистити овочі.
— Нарізати цибулю кільцями, картоплю ─ кубиками.
— Посмажити цибулю до прозорості на оливковому маслі і додати подрібнений часник.
— В киплячий бульйон покласти картоплю і варити 20 хвилин.
— Окремо в підсоленій воді зварити макарони до стану «аль денте» (трохи недоварити).
— Викладіть макарони в бульйон з картоплею, додайте зажарену цибулю з часником, влийте вино і подрібніть петрушку. Доведіть до кипіння на 2-3 хвилини.
Порада: Дайте настоятися під кришкою хвилин 10-15.
3. Друга страва. Макаронно-картопляна запіканка (базовий рецепт)
Інгредієнти на 2 порції:
250 гр. макаронів, 100гр.сметани 20% жирності, 100 гр. твердого тертого сиру, 2 картоплини, 1 ст. ложка вершкового масла, 1 цибулина, 1 яйце, зелень петрушки, чорний перець, сіль, мелений мускатний горіх.
Приготування:
— В киплячу підсолену воду помістити нарізану кубиками картоплю і макарони, варити 10 хвилин.
— Зварені макарони і картоплю викласти у велику миску, додати масло і ретельно перемішати.
— Нарізати кубиками цибулю і насічену петрушку додати до картоплі з макаронами, перемішати.
— Збийте сметану, яйце, натертий сир зі спеціями і змішайте з іншими продуктами.
— Змастити маслом форму, викласти в неї макаронно-картопляну суміш і запікати 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Порада: Щоб збагатити страву можна додавати в суміш для запікання нарізане відварене м’ясо, квасолю, кукурудзу, все що вважаєте за можливе.
ДЕСЕРТИ
Солодкі макаронні запіканки з сиром, фруктами, ягодами, вершками, морозивом, горіхами, сухофруктами є чудовим десертом і самостійною стравою. Всі вони готуються за базовим рецептом, а додавати до нього можна все, що вам дозволяє фантазія і які є продукти. Процес приготування дуже простий — змішати інгредієнти і запекти.
Зверніть увагу! Страви з макаронів в мультиварці будуть ніжними і м’якими. Страви з макаронів в духовці матимуть хрустку скоринку і більш насичений смак.
Класична солодка запіканка з макаронів і сиру з яблуками
Інгредієнти:
відварні макарони — 500 гр, сир - 200 гр., яйця — 2 шт., вершки 20% — 150 мл, цукор — 150 гр; 2 середніх яблука, ванільний цукор, мелена кориця, вершкове масло для змащування форми.
Приготування:
— Ретельно перемішайте яйця з цукром і вершками. Додайте ванільний цукор і корицю. Це буде заливка.
— Змішайте макарони з сиром. Це буде головний шар.
— Форму змастіть маслом і притрусіть цукром.
— Очищені від шкірки яблука поріжте тонкими скибочками.
— На дно форми красиво викладіть скибочки яблук, на яблука ─ макарони з сиром, залийте яєчно-вершковою заливкою і поставте в розігріту духовку.
— Запікайте при 180 градусах не менше 30 хвилин.
— Охолоджену запіканку переверніть на красиву таріль яблуками догори.
Порада: Ця страва подається у вигляді перевернутої запіканки і дуже схожа на святковий пиріг.
(Джерело: УманьNews.City)
Коментарі ()